bannerOSCG

Duiken in Nederland biedt vele uitdagingen. Denk maar aan de prachtige duiklocaties in Zeeland, de zoetwaterplassen in Midden-Nederland en de mysterieuze Noordzee met al haar wrakken op de zeebodem. Op al deze locaties kun je met perslucht leuke en interessante duiken maken, maar vaak wil je net iets langer op dat wrak blijven of wat langer in de buurt blijven van die zeldzame vis die net voorbij zwemt. Duiken met nitrox biedt je onder andere de gelegenheid om, in verhouding tot dezelfde diepte met perslucht, langer op een bepaalde diepte te blijven. Je kunt langer duiken vanwege de nultijden. Wanneer je clubgenoten met 'normale' perslucht aan hun opstijging beginnen, kunnen jij en je buddy nog enkele minuten langer blijven genieten van de duik. Maar je kunt ook nitrox gebruiken als veiliger ademgas in vergelijking tot gewone ademlucht als je je aan de nultijden voor de gewone ademlucht houdt.

In de opleiding Basis nitrox leer je de mogelijkheden en beperkingen van het duiken met nitrox. Welke materialen heb je nodig, hoe worden de cilinders gevuld, hoe plan je een niet-decoduik en hoe voer je die duik volgens plan uit? Duiken met nitrox is niet moeilijk, eigenlijk net zo gemakkelijk als duiken met 'normale' perslucht. Je moet alleen rekening houden met een aantal zaken die in deze opleiding uitgebreid behandeld worden.

Na deze opleiding ben je in staat om binnen de nultijden veilig te duiken met nitrox, in Nenderland en in het buitenland. Wil je jouw mogelijkheden uitbreiden óf heeft deze opleiding je geprikkeld voor technisch duiken, dan kun je de NOB-Opleiding Gevorderd nitroxduiker volgen. Met deze laatstgenoemde opleiding mag je decompressieduiken maken met nitrox. Tot dat moment zul je de beperking "binnen de nultijden" in acht moeten nemen.