Duikbrevet halen: leren duiken in Nederland

Hoewel je bij leren duiken misschien als eerste denkt aan een azuurblauwe zee en tropische stranden, kun je ook heel goed in Nederland je duikbrevet halen. 

Duiken voor beginners

Als je nog nooit gedoken hebt begin je met het halen van je 1*-duikbrevet. Samen met een andere duiker mag je na het behalen van dit brevet duiken tot een diepte van 20 meter. De duur van de cursus hangt af van de duikschool of vereniging waar je de cursus volgt. Bij de ene duikschool volg je een intensief programma en haal je je brevet binnen een aantal weken, bij een andere club ben je op een vaste avond in de week in het zwembad en duurt de opleiding een aantal maanden. Wil je weten hoe de club bij jou in de buurt zijn opleidingen verzorgt? Neem dan contact op met de desbetreffende vereniging of duikschool.

Om deze duikcursus te volgen moet je:

  • Minimaal 14 jaar zijn
  • Beschikken over een geldige medische keuring
  • Lid zijn van de NOB

Voordat jouw duikinstructeur je brevet kan aanvragen, heb je minimaal 7 oefenduiken in het buitenwater gemaakt. De duiken die je maakt in het kader van je opleiding tellen hiervoor mee.

Internationaal erkend brevet

Waar je ook ter wereld duikt, jouw 1*-brevet is geldig. De internationale benaming voor het 1*-brevet is Open Water Diver, handig als je ook in het buitenland wilt gaan duiken!

Verder leren?

Na het behalen van je 1*-duikbrevet kun je je verder verdiepen in de duiksport door het volgen van de 2*-duikopleiding óf één van de volgende specialisaties: